Over ons

Yvonne Bontekoning (1968) is in 2005 met De Lopende Zaak gestart. Zij is register-sportpodoloog, bewegingsanalist, docent voor de Atletiekunie, KNGF-Scholing en de Acadamie voor Podologie en een ervaren gediplomeerd hardloop-, langlauf- en Nordic Walkingtrainer. Yvonne geniet van het buiten bewegen en wil haar enthousiasme voor hardlopen, triathlon en langlaufen graag overbrengen op anderen. Maar eigenlijk vindt ze alle sporten wel leuk en heeft ze heel veel sporten zelf beoefend: Ultimate Frisbee (nationaal team), handbal, korfbal, basketbal, volleybal, kogelstoten en discus werpen, veldlopen, judo, hockey, jazz ballet, turnen, squash en tennis. 

Yvonne is een pionier in het vakgebied van de bewegingsanalyse voor hardlopers en fietsers. En sinds 2013 in de natuurlijke voet en voetentraining. In Duitsland raakte ze bekend met het zogenaamd "Running Lab" - een videoanalyse opstelling met loopband en 2 camera's en speciale analyse software. Dit heeft ze naar Nederland gehaald en geeft nu les aan fysiotherapeuten en (sport)podologen om met hardlooptechniekanalyse en - instructie blessures te helpen oplossen. Ze heeft dezelfde analyseopstelling geschikt gemaakt voor bike-fitting (fietspositiemetingen en - aanpassingen). Voetentraining is een gezond alternatief voor steunzolen. Yvonne is één van de initiatiefnemers van de site over gezonde voeten www.goedvoets.com. En ze heeft al tientallen lezingen aan fysiotherapeuten en (sport)podologen over natuurlijke voeten en voetentraining gegeven.

Yvonne vindt wetenschappelijke kennis over sportblessures, bewegingsanalyse, schoeisel, sportzolen en voeten belangrijk. Daarom duikt ze regelmatig de literatuur in om de stand van zaken rond een bepaald onderwerp in kaart te brengen. Hier schrijft ze dan een artikel over (zie elders op deze site). Geeft ze lezingen en ontwikkelt ze bijscholingen voor fysiotherapeuten, (sport)podologen en hardlooptrainers.

Sinds 2010 is Yvonne coordinator van de werkgroep sportpodologie van de beroepsvereniging Stichting LOOP. Het doel van de werkgroep is om de expertise van de register-sportpodoloog bij een groter sportief publiek onder de aandacht te brengen en het kennisniveau van de beroepsgroep continu te vergroten. Yvonne vindt het belangrijk om de beroepspraktijk van de sportpodologie en bewegingsanalyse continu te verbeteren door kennisvermeerdering en om sporters en trainers continu te informeren over wat sportpodologen en bewegingsanalisten voor hen kunnen betekenen.

Opleidingen en registratie

Yvonne heeft de sportpodologie opleiding gedaan en staat als sportpodoloog geregistreerd bij de Stichting Loop (nr. 200803368). Deze registratie biedt u als klant de garantie dat u wordt geholpen door een gediplomeerd sportpodoloog die jaarlijks een verplicht aantal bijscholingspunten moet halen. Yvonne haar visie hierop is dat ze cursussen zoekt die haar verhelpen te begrijpen waarom bepaalde sportblessures instand blijven of steeds weer terugkomen en die haar helpen behandeltechnieken te vinden om het probleem echt op te lossen.

Yvonne is gelicenseerd bewegingsanalist, opgeleid bij Currex (Duitsland) door sportarts Marquardt, bewegings-wetenschapper Gustafsson en fietszitpositiespecialist Oliver Elsenbach. Deze licentie wordt in Duitsland erkend door de Akademie für Ärtzliche Fortbildung en Bundesfachschule für Orthopädietechnik. Verder heeft ze nog de Retül opleiding voor bikefitting (fietszitpositiemeting) gedaan.

Yvonne heeft een 3-tal cursussen manuele technieken voor de voet gevolgd bij orthomanueel arts en podotherapeut Réne Somers en bij de School voor Manuele Therapie in Utrecht. Bij Fysio Physics heeft ze in 2014 de opleiding 4xT gedaan. Dit staat voor Testen, Triggeren, Tapen en Trainen. Voor veel voet, knie, heup en rugklachten is dit een effecten methode om gewrichten weer goed te laten bewegen. In 2015 heeft ze een 4-tal cursussen fascie release technieken volgende Anatomy Trains methode gevolgd en de cursus Neurokintec Therapy van David Weinstock.

Opdrachtgevers

 • KNGF Scholing: lezingen over hardloopbiomechanica en looptechniek en de natuurlijke voet. Sinds 2014
 • KNGF Scholing: bijscholing hardlooptechniekanalyse en -instructie als interventie bij blessures. Sinds 2014
 • Academie voor Podologie: bijscholingen over zaalsporten, hardlooptechniek, wandelen, schrijven van nieuwe opleiding sportpodologie. Sinds 2011.
 • KNGF Scholing; vervolg cursus hardlooptechniekanalyse en - instructie 2016
 • In Company Trainingen: LFT Nijverdal, Fysiotherapie Domburg,
 • Atletiekunie: bijscholing hardlooptechniek en blessurepreventie sinds 2011
 • Atletiekunie: workshops "biomechanica van hardlopen en blessures" op de Looptrainersdag 2010 en 2011. Sinds 2011 bijscholingen Blessurepreventief Hardlopen voor hardlooptrainers.
 • De Medische Voet: diverse artikelen over bijv. sportcompressiekousen, natuurlijke voeten, hardloopblessures, Anatomy Trains, voetbal, wandelen (zie publicaties op deze site). 
 • Vosko Networking B.V.: sinds 2006 train ik een groep Vosko medewerkers en bereid ze voor op de Goudse Singelloop
 • Sint Francisucs Ziekenhuis: hardlooptechniek clininc, 2014 en 2015
 • BDO: voorbereiding voor estafette marathon van Rotterdam, 2013/2014 
 • KNBLO (Wandelbond): lezingen voor debutanten Nijmeegse Vierdaagse en wandeltrainers over voetklachten, schoenen, wandeltechniek en sportzolen.
 • Triatlon Vereniging Breukelen: clinic romstabilititeit en natural running / vlakke voet landing
 • Korfbalvereniging Atlantis, Mijdrecht: screening op looptechniek en rompstabiltiteit van de selectiespelers en een clinic rompstabiliteit en looptechniek
 • Atletiekvereniging AV’47 Boskoop: clinics rompstabiliteit voor hardlooptrainers en lopers
 • Triatlon Vereniging Lisse: clinic hardlooptechniek vlakke voetlanding
 • Beweegpunt Fysio Groene Hart: clinics Nordic Walking voor mensen herstellende van kanker sinds 2006
 • Stichting Tegenkracht: 1 op 1 begeleiding van sporters met kanker
 • Oasen Drinkwaterbedrijf: SneeuwFit, LunchFit en Zwemfit
 • Reumafonds: rapport opgesteld voor bijscholing Nordic Walking instructeurs van de Atletiekunie over Nordic Walking met mensen met reuma (i.s.m. een ergotherapeut)


Loopbaan voor De Lopende Zaak

Yvonne is een echte carrièreswitcher. Na 3,5 jaar management traineeschap bij een containeroverslag bedrijf is zij overgestapt naar de TU Delft. Ze heeft bijna 10 jaar voor de TU gewerkt. In die tien jaar is ze onderzoekscoordinator van een 3-jarig Europees onderzoek geweest, heeft ze een proefschrift geschreven over railcontainerterminals, heeft ze een onderzoekssectie geleid en heeft ze college gegeven. Toen had ze er genoeg van en is iets gaan doen waar haar hart ligt: met bewegen, met mensen en buiten bezig zijn. In De Lopende Zaak gebruikt ze haar analytische capaciteiten en wetenschappelijke achtergrond in de bewegingsanalyse. Dit combineert ze met het trainerschap om zo ook lekker buiten bezig te kunnen zijn.