Wat doet de sportpodoloog?

Veel voet- en onderbeenklachten bij het sporten zijn op te lossen door de juiste keuze van schoenen en sportzolen. Deze keuze hangt weer af van uw voetkenmerken en de sport die u beoefent. Een sportpodoloog is de expert op dit gebied en kan u helpen van uw klachten bij het sporten af te komen. Ongeacht welke sport u beoefend; voetbal, schaatsen, hockey, volleybal, fitness, hardlopen, wandelen, fietsen, skaten, skeleren, korfbal, handbal, badminton, dans, tafeltennis, rugby, etc.

Het vergelijken van uw voetafwikkeling tussen blote voeten en met schoenen, terwijl u beweegt (dynamisch meten) is erg belangrijk. Uw voet functioneert zonder schoen anders dan met schoen en staand soms heel anders dan tijdens het sporten. De sportpodoloog adviseert over sportschoenen, kan aanpassingen aan de sportschoen doen en kan sportzolen maken. Verder geven wij voetentherapie bij bepaalde klachten.

VERSCHIL SPORTPODOLOOG EN PODOLOOG/PODOTHERAPEUT

De sportpodoloog onderscheidt zich van de podoloog en podotherapeut op de volgende punten:

  • kennis van sportbewegingen en krachten van die bewegingen op de voet en de sportschoen; 
  • kennis van de functionaliteit van sportschoenen;
  • kennis van sportblessures in relatie tot sportschoenen, sportzolen en voeten.

SPORTZOLEN

Een sportpodoloog adviseert eerst over een goede sportschoen en kijkt daarna pas of een sportzool nodig. Verder kijkt een sportpodoloog altijd naar de combinatie sportschoen en -zool en altijd tijdens bewegen. U heeft bij klachten aan de voet dus niet altijd een sportzool nodig. Soms is ander schoeisel al voldoende of moeten blokkades in de voet worden opgeheven. En als u dan toch een sportzool nodig heeft, dan hoeft dat lang niet altijd een hele sportzool te zijn. Soms kan een klein element onder de standaard zool van uw sportschoen al voldoende zijn. Een sportzool kan ook tijdelijk zijn. Vaak raden wij een combitherapie van sportzolen en voetentraining aan.

WAT KUNNEN SPORTZOLEN VOOR U DOEN?

  • Ondersteunen (bij vermoeidheid)
  • Corrigeren (bij overmatige bewegingsuitslagen van gewrichten)
  • Druk verleggen (bijv. bij voorvoet pijn of pijn grote teen)
  • Dempen 
  • Ontlasten (bijv. bij achillespees- en peesplaatklachten)

VOETENTHERAPIE

De Lopende Zaak heeft een voetentherapie ontwikkelt om de natuurlijke vorm en functie van uw voeten zoveel mogelijke te behouden en/of terug te krijgen. De therapie bestaat uit:  oefeningen ter verbetering voetvorm, flexibiliteit en kracht en tapingtechnieken.

Deze therapie wordt ingezet naast of in plaats van zolentherapie. Door jaren lang schoenen te dragen zijn onze voeten vaak behoorlijk vervormd en verzwakt. Met voetpijn en blessures tot gevolg. Zolentherapie kan de klachten verhelpen, maar hiervan worden u voeten niet sterker. Klachten komen daarom vaak op langere termijn weer terug. Het nut van voetentherapie wordt wetenschapelijk onderbouwd in een door De Lopende Zaak geschreven artikel voort het vakblad De Medische Voet. Lees artikel.